Wakacje się skończyły, ale to nie powód, żeby chować grille. Na Woli będzie wręcz przeciwnie, bo już w najbliższy weekend odbędzie się kolejna edycja „Wolskiego Grillowania”!
- To ulubiona impreza mieszkańców Woli, która od lat odbywa się w okolicznych parkach.
- W jej trakcie goście mogą próbować najróżniejszych dań, przygotowywanych na ich oczach przez znakomitych szefów kuchni.
- Gościem specjalnym nadchodzącej edycji będzie Grzegorz Łapanowski.
- Impreza odbędzie się 7 września w Parku Moczydło i potrwa od 12:00 do 19:00.
- Wstęp bezpłatny.
Grillowanie zyskało w Polsce status niemal sportu narodowego. Nie inaczej jest na Woli, gdzie od lat odbywa się „Wolskie Grillowanie”. To cykliczna, plenerowa impreza, która od zawsze gromadzi w okolicznych parkach tłumy smakoszy. Jej najbliższa edycja odbędzie się już w najbliższą sobotę w Parku Moczydło.
Serdecznie zapraszam na Wolę, bo przed nami z pewnością najsmaczniejsza impreza sezonu – mówi Krzysztof Strzałkowski, burmistrz Woli. Wspólnie urządzimy sobie piknik z grillowaniem w roli głównej, a atrakcji nie zabraknie zarówno dla dorosłych, jak i trochę młodszych gości – dodaje.
Hasłem przewodnim nachodzącej edycji będzie „Z grillem przez świat”, a w kulinarną podróż wokół globu zabierze nas Grzegorz Łapanowski, kucharz i szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem, znany m.in. z telewizji.
Nasz gość będzie miał cztery wejścia, w trakcie których przygotuje po 150 porcji degustacyjnych i udowodni, że ugrillować można dosłownie każdy produkt spożywczy – mówi radna Dzielnicy Wola Jolanta Piątkowska. Pierwsze wejście dotyczyć będzie ryb, później Grzegorz zaprezentuje sztukę grillowania rodem z Japonii. Następnie przeniesiemy się do Wietnamu, a zakończymy pokazem przyrządzania warzyw na ruszcie – dodaje Piątkowska.
Na grillach wylądują ponadto m.in. kiełbasy, kaszanki, piersi kurczaka oraz boczek w marynacie, którym bezpłatnie będą mogli zajadać się mieszkańcy. Oprócz tego goście imprezy będą mogli skosztować znakomitej młodej kapusty z koperkiem oraz pożywnego dania jednogarnkowego z mięsem.
W programie imprezy są również atrakcje niezwiązane z gotowaniem. Na miejscu będzie można wziąć udział w warsztatach malowania intuicyjnego, tworzenia kosmetyków oraz malowania eko-toreb, odwiedzić strefę ekologiczną albo chilloutu, a na najmłodszych gości czekać będą m.in. euro bungee, ścianka wspinaczkowa oraz dmuchańce. Całość zamknie pokaz filmu w kinie plenerowym.
Wstęp na wydarzenie będzie bezpłatny.