null

Relacja z obchodów Wolskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania w Szkole Podstawowej nr 225 im. Józefa Gardeckiego w Warszawie

Drukuj otwiera się w nowej karcie

Relacja z obchodów Wolskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania w Szkole Podstawowej nr 225 im. Józefa Gardeckiego w Warszawie

8 listopada 2019 r. obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Tego dnia delegacje uczniów z wolskich szkół podstawowych spotkały się w Szkole Podstawowej nr 225 na uroczystych obchodach. W spotkaniu udział wzięli, dyrektorzy, nauczyciele i delegacje uczniów z wolskich szkół podstawowych. Temat przewodni zaproponowany przez Gospodarza spotkania, czyli Kuchnie świata nie był przypadkowy. W tym roku Szkoła Podstawowa nr 225 obchodzi dziesięciolecie edukacji wielokulturowej w ramach projektu „Żyjemy w świecie wielu kultur”. Dni różnych kultur stały się tradycją tej szkoły. Uroczystość radośnie rozpoczęli pierwszoklasiści, którzy w scence teatralnej przedstawili przepis na zdrową szarlotkę. Następnie uczniowie wolskich szkół ubrani w tradycyjne stroje wybranych krajów, prezentowali przygotowane przez siebie przepisy na zdrowe potrawy. Na stołach nie zabrakło takich potraw jak, m. in. sałatka nicejska, grecka musaka, turecka burka z serem i szpinakiem, japońskie sushi, hiszpańska zapiekanka ziemniaczana, oliwki, meksykańskie burrito, a także tradycyjny polski rosół. Przygotowane potrawy stanowiły bogactwo kulinarnych inspiracji, połączenie tradycji, nowoczesności i egzotyki. Niespodzianką był występ wokalny nauczycieli Szkoły Podstawowej nr 225. Uroczystość zakończyła degustacja potraw kuchni świata.

73399835_412998542951689_5391954350589345792_n
Zobacz galerię (7 zdjęć)
74374552_519021105605866_6165018145695203328_n
74612487_528888814569344_3130264266603495424_n
74685206_714313552414050_4333563826331975680_n
74687741_738605479885073_343821791426248704_n
75354884_653371781736154_865289374449795072_n
76968008_466198510989731_7347773270529146880_n