null

Kuchenny freestyle – sposób na nie marnowanie żywności

Drukuj link otwiera się w nowej karcie
Uczestniczki warsztatów mama i córeczka wspólnie lepią pulpeciki z pieczeni rzymskiej z wczoraj.

Bezpłatne warsztaty kulinarne "Kuchenny freestyle w stylu zero waste", które odbyły się 22 czerwca 2022 r., z pewnością zapiszą się na długo w pamięci uczestników. Wspólnie z szefem kuchni (niezastąpionym) Krzysztofem Widłakiem przygotowali wyjątkowe dania z produktów, które dzień wcześniej nie zostały wykorzystane w restauracji. W ten sposób powstało osiem niepowtarzalnych smacznych dań.

Na początku uczestnicy poznali praktyczne wskazówki, jak nie marnować jedzenia. Co można  przygotować z resztek z gotowania lub z tego co zalega nam w lodówce.

A potem przeszli do praktyki. Każdy z uczestników, na specjalnie przygotowanym stanowisku pracy, pod okiem szefa kuchni przygotowywał własne popisowe dania.

Uczestnik, trzymając w ręce jakiś produkt, czy to resztkę rukoli, cebuli, pomidora, łodyg kopru pytał „szefie, mam to i to, jak mogę to wykorzystać w moim daniu”. Szef podchodził i podpowiadał, jak zrobić, żeby wszystko zmienić w pyszny posiłek.

Po stworzeniu autorskich dań przyszedł czas na wspólną degustację, a było w czym wybierać: Zupa krem z ziemniaków, pieczarek i cukinii; zupa pomidorowa z rukolą i klopsikami z pieczeni rzymskiej “z wczoraj”; Carpaccio z cukinii; pierogi z nadzieniem ziemniaczanym oraz mięsnym; Spaghetti a’la misz masz, nadziewane pomidory. Zdjęcia nie oddają tego, jak smaczne to było.

Tych dań nie znajdziecie w żadnej książce kucharskiej. Przepisy są nie do odtworzenia, bo to był istny kuchenny freestyle w stylu zero waste. Dosłownie, nawet fartuchy, które otrzymali uczestnicy bezpłatnych warsztatów były specjalnie uszyte z nieużywanych koszul męskich.

Atmosfera była wyśmienita, zapachy wspaniałe, towarzystwo doborowe. Było międzypokoleniowo, międzykulturowo i smacznie.

To pokazuje, że zamiast wyrzucać resztki jedzenia, można stworzyć smaczne i pożywne posiłki, zużywając produkty do końca. A jeśli coś wam zostanie i nie będziecie mieli ochoty na kuchenny freestyle, to przynieście do działających na Woli Jadłodzielni:

  • Jadłodzielnia na Działdowskiej, ul. Działdowska 6, czynna od poniedziałku do soboty w godz. 9:00-20:00.
  • Jadłodzielnia Plus, ul. Smocza 3, lodówka i regał, czynna pon.-pt. 9:00 -17:00, sob. 10:00 -14:00.
  • Jadłodzielnia „Współdzielnik” Wolskie Centrum Kultury, Wola Park (I piętro naprzeciwko Media Expert), ul. Górczewska 124. Dostępna jest szafka i lodówka. Czynna od środy do soboty w godz. 12:00 -20:00.
  • SOdON, ul. Kolska 2/4, lodówki i regał, czynna w godz. 5:00 -22:00

Warsztaty odbyły się na świeżym powietrzu w ogródku Klubokawiarni Sąsiedzkiej Wolskiego Centrum Kultury, ul. Działdowska 6. A realizowane w ramach projektu "Wola. Jadłodzielnia dla biednych i bezdomnych" finansowanego ze środków m. st. Warszawy Dzielnicy Wola z budżetu obywatelskiego na 2022 rok.

widok pracujacych uczestników, którzy stoją za stołami i tworzą swoje dania
Zobacz galerię (12 zdjęć />)
Uczestnicy w trakcie przygotowywania dań, stoja za stołami, kroją, lepią, mieszają w garnkach.
Uczestnicy w trakcie przygotowywania dań, stoja za stołami, kroją, lepią, mieszają w garnkach.
Uczestnicy w trakcie przygotowywania dań, stoja za stołami, kroją, lepią, mieszają w garnkach.
Uczetnicy warsztatów słuchają wykładu o niemarnowaniu jedzenia.
Uczetnicy warsztatów słuchają wykładu o niemarnowaniu jedzenia.
Zdjecie przedstawia uczestników warsztatów, którzy próbują swoich dań.
Widoczne różne produkty spożywcze, z których będą przygotowywane dania.
Uczestniczki warsztatów mama i córeczka wspólnie lepią pulpeciki z pieczeni rzymskiej z wczoraj
Na stole postawione gotowe dania
Przyrządzone danie. Okrągłe gołabi z czerwonej kapusty i ryżu polane sosem pomidorowym